Vijf tips bij het tijdig indienen van je WOZ bezwaar

Het tijdig indienen van je WOZ bezwaar is belangrijk wanneer je het niet eens bent met de waarde die de gemeente heeft toegekend aan jouw woning. Wanneer de gemeente je bezwaarschrift schriftelijk en digitaal niet op tijd ontvangt, wordt je bezwaar als niet-ontvankelijk verklaard. Dit betekent dat je bezwaarschrift niet in behandeling wordt genomen en jij dus moet wachten op het nieuw jaar, met de domper dat jij een jaar lang mogelijk onterecht te veel belasting betaald. Dat is zonde! Kom daarom zo snel mogelijk in actie wanneer jij ontdekt dat de WOZ beschikking niet overeenkomt met de daadwerkelijke woningwaarde. Om je daarbij te helpen, worden in dit artikel vijf tips gegeven die ervoor zorgen dat je bezwaarschrift op tijd op de deurmat van de gemeente ligt.

Tip 1: Houd rekening met de bezwaartermijn bij het tijdig indienen van je WOZ-bezwaar

Zorg ervoor dat de schriftelijke variant van je bezwaarschrift verstuurd is voordat de bezwaartermijn verstreken is. Daarna is je bezwaarschrift helaas niet meer geldig, wat ook geldt als de gemeente een bezwaarschrift later dan een week na afloop van de termijn heeft ontvangen.

Tip 2: Verstuur je bezwaarschrift altijd via PostNL

Bovengenoemde regels zijn alleen van toepassing wanneer de brief is verstuurd via PostNL. Verzend je bezwaarschrift dus niet via koeriersdiensten als DHL of DPD, ook al zijn de verzendpunten van deze diensten dichterbij huis. Wanneer het bezwaarschrift is verstuurd via alternatieve koeriers gebruik is gemaakt, mag geen beroep worden gedaan op de uitzonderingsregels (helaas).

Tip 3: Verstuur je bezwaarschrift als aangetekende brief

Bij PostNL hebben aangetekende brieven voorrang op de ‘overige’ post. Naast dat jij dus de garantie hebt dat jouw bezwaarschrift op tijd door de gemeente wordt ontvangen, wordt een aangetekende brief voorzien van een speciale postzegel. In tegenstelling tot de ‘traditionele’ postzegel, is dankzij een aangetekende postzegel zichtbaar welke dag en op welk tijdstip de brief is verzonden. Dat is de €9.25 meer dan waard. Deze €9.25 kan namelijk het verschil maken!

Tip 4: Voldoe aan de wettelijke voorwaarden van een bezwaarschrift

Het tijdig indienen van je WOZ bezwaar heeft enkel zin wanneer het bezwaarschrift voldoet aan de voorwaarden. Zoals vermeld op de website van de Rijksoverheid, wordt een bezwaarschrift enkel als geldig verklaard wanneer het bezwaarschrift de volgende informatie bevat: datum, naam en adres, omschrijving van de WOZ-beschikking waarop het bezwaarschrift betrekking heeft (of een duidelijk kopie) en de reden(en) waarom jij het niet eens bent met de waardebepaling. Twijfel je of over je bezwaarschrift? Schakel dan via een no-cure-no-pay bureau een expert in of houd er eens een voorbeeldbrief naast. Het internet staat vol met goede voorbeeldbrieven die je kunt gebruiken bij het opstellen van een bezwaarschrift!

Tip 5: Hoe sneller, hoe beter

Ondanks dat de complexiteit van het bezwaar mede bepaalt wanneer je de beslissing ontvangt, is de kans natuurlijk groter dat jij snel(ler) reactie ontvangt wanneer jij één van de eersten bent die zijn of haar bezwaar indient. Jouw bezwaarschrift zal dan immers eerder behandeld worden, waardoor jij minder in spanning hoeft te wachten op een reactie van de gemeente. Daar zegt niemand ‘nee’ tegen, toch?

ZIE JE GEDACHTEN

Leave a reply

Dedirecteurswoning
Logo
Enable registration in settings - general
Compare items
  • Total (0)
Compare
0
Shopping cart